Recycling wordt hoe langer hoe belangrijker. De ecologische voetafdruk moet naar beneden. Hoe ziet de toekomst voor het kapsalon eruit op het gebied van recycling? Wat zijn de voornaamste maatregelen die ik in de toekomst zal moeten nemen om mijn ecologische voetafdruk te verminderen?
 
Als kapper wil je zeker  je steentje bijdragen aan een gezondere planeet. Hier zijn een paar simpele stappen die je kunt nemen om je kapsalon milieuvriendelijker te maken:
 
 1. Recycle Haarafval:
  Bewaar het haar dat je knipt! Het kan worden gerecycled en gebruikt voor verschillende dingen, zoals olie-opruiming in oceanen of als meststof voor planten. Bedrijven zoals hairrecycle nemen die taak op hen.
 2. Milieuvriendelijke Producten:
  Kies haarproducten die goed zijn voor het milieu. Sommige merken maken producten met natuurlijke ingrediënten en milieuvriendelijke verpakkingen.
 3. Herbruikbare Handdoeken en Kapmantels:
  Gebruik herbruikbare handdoeken en kapmantels in plaats van wegwerpartikelen. Zo verminder je de hoeveelheid afval die je produceert. Overweeg recycleerbare wegwerphanddoeken.
 4. Energiebesparing:
  Zorg ervoor dat je verlichting en apparaten uitzet wanneer je ze niet gebruikt. Dit helpt energie te besparen en is goed voor het milieu.
 5. Milieubewuste Verpakking:
  Kies verpakkingsmaterialen die recyclebaar zijn. Dit geldt niet alleen voor productverpakkingen, maar ook voor zakjes en tasjes die je aan klanten geeft.
 6. Waterbesparing:
  Probeer water te besparen waar je kunt. Gebruik bijvoorbeeld waterbesparende docuhekoppen aan de wastafel.
 7. Groene Certificering:
  Overweeg om je kapsalon groen te laten certificeren. Hiermee laat je aan klanten zien dat je serieus bent over het beschermen van het milieu. Sommige gemeentes voeren daar een actief beleid in zoals bvb de gemeente Oostkamp. Misschien in dit ook in jouw gemeente het geval.
 8. Educatie:
  Informeer je klanten over het belang van recycling en je milieuvriendelijke keuzes. Kleine veranderingen bij hen kunnen ook een groot verschil maken.
 9. Recyclen van Alufolie:
  Spaar de gebruikte stukken alufolie die je gebruikt voor highlights of kleuringen. Sommige recyclingprogramma’s accepteren alufolie als het schoon is. Zorg ervoor dat je het afval goed sorteert voordat je het weggooit.
 10. Recyclen van Verftubes:
  Verftubes zijn vaak gemaakt van aluminium en plastic. Controleer of de tubes die je gebruikt recyclebaar zijn. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat ze in de juiste recyclebak terechtkomen. Als ze niet recyclebaar zijn, overweeg dan om over te stappen op merken die wel milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken.
Misschien vind je zelf nog creatieve maatregelen om toe te passen. Zo kun je als kapper nog meer bijdragen aan het verminderen van afval en het vergroten van de duurzaamheid van je kapsalon. Het draait allemaal om kleine stappen die samen een groot verschil kunnen maken voor het milieu.