HAIR RECYCLE

Afgeknipt haar bij kapper weggooien, blijkt pure zonde: het kan de planeet helpen redden

Jan Claeys Het Nieuwsblad 18/04/2023
Elke maand verdwijnt in ons land ongeveer 40 ton haar in de vuilniszakken van de kappers. Pure verspilling, zo blijkt. De Brusselse start-up Hair Recycle haalt mensenhaar op, om er absorberende matten van te maken. “We hebben nu bijna 700 aangesloten kapsalons”, zegt Patrick Janssen. “Met meer dan 20.000 kappers in ons land is het potentieel enorm.”

Corona, toen hadden we veel tijd om na te denken.

En ook veel haar, want de kappers bleven gesloten. Het bracht Patrick Janssen en zijn zoon Quentin op een idee. “We wilden iets kleins opstarten in de circulaire economie.” En dus begonnen ze het internet af te speuren, op zoek naar ideeën en initiatieven. Aan de Amerikaanse westkust vonden ze Matter of Trust, een organisatie die menselijk haar verzamelde en dat gebruikte om de natuur te redden. Of daar minstens bij te helpen. Klinkt als waanzin, maar vader en zoon Janssen verdiepten zich erin en haalden het concept naar ons land.

“Mensenhaar is enorm sterk”, zegt Patrick Janssen. “Eén kilo kan acht keer het eigen gewicht absorberen, mazout of petroleum bijvoorbeeld.” En daarmee is het een wapen tegen milieu-verontreiniging.

“Neem nu een verkeersongeval waarbij olie is gelekt.

De brandweer spuit die vaak gewoon weg, richting riolen. Of er worden chemische absorberende producten uit China gebruikt, maar die belanden uiteindelijk ook in de vuilnisbak.” Janssen kreeg van de Amerikaanse collega’s een machine om van mensenhaar matten te maken van 60 bij 60 centimeter. “Die kunnen dan gebruikt worden bij ongevallen, of in de werkplaats van een garage. En we werken nu al samen met verschillende watermaatschappijen.” Voor de brandweer ontwikkelt Hair Recycle momenteel een soort sok, gevuld met mensenhaar. “Die kan dan bijvoorbeeld rond een rioolput of aan de oever van een beek gelegd worden.”
De matten zelf zijn nadien nog eens recycleerbaar. “Ze worden gebruikt in cementfabrieken, om het cement te versterken.” En er zijn nóg meer mogelijkheden met mensenhaar, behalve de matten. “We maken er ook herbruikbare zakken mee. En de keratine die we uit het haar halen, kan worden gebruikt in producten voor de behandeling van brandwonden.”

Het ‘coronaprojectje’ is intussen een project geworden.

Het bedrijf van Patrick en Quentin is één van de 35 die zich wereldwijd met recyclage van mensenhaar bezighoudt. “Nog niemand heeft iets verdiend bij ons. We zijn nog steeds een vzw en alles gebeurt vrijwillig. Tien mensen rijden het land rond om haar op te halen bij de kapsalons. Bijna 700 kappers zijn intussen overtuigd van ons verhaal. Elke dag komen er nieuwe aanvragen binnen. Het gaat ontzettend hard. Maar er is nog héél veel potentieel, in een land met meer dan 20.000 kappers. Die knippen samen zeker 40 ton per maand.”

Uit de gemeentekas

Er zijn zelfs al gemeenten die kappers stimuleren om in te stappen in het project. Het lidgeld van 80 euro wordt in Oostkamp uit de gemeentekas betaald.
Kapper Dirk Boudrez uit Aalter laat het haar dat hij knipt in zijn salon, nu al een half jaar ophalen door Hair Recycle. “Ik was eerst wat weigerachtig”, zegt hij. “Betalen om iets weg te geven? Maar ik heb de rekening gemaakt: anders zou ik ongeveer evenveel aan vuilniszakken betalen. En nu steun ik de goeie zaak. Het besef dat we moeten recycleren zit overal. Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen.”

70 klanten voor 1 zakje

Boudrez hoopt dat meer collega’s zijn voorbeeld volgen. “Want er is véél haar nodig. Ik denk dat ik ongeveer zeventig mensen moet knippen om een zakje te vullen.” Sinds afgelopen weekend zijn de matten in Aalter ook zicht- én voelbaar. “Ik heb Patrick Janssen gevraagd of ik zo’n mat in mijn salon mag hangen. Ik wil het verhaal vertellen aan mijn klanten. En hoe kan je dat beter door het hen écht te laten zien?” Voor wie al koude rillingen krijgt: “Geen schrik. De matten zijn behandeld. Ze ruiken naar niets.”