VRAGEN VOOR DE BOEKHOUDER

Vragen voor de boekhouder waar kappers mee worstelen.

Boekhouding is wellicht voor veel kappers en kapsters een noodzakelijk kwaad, maar toch kan het geen kwaad even stil te staan bij volgende vragen. Ze werden naar voor gebracht door deelnemers van het Shair Café in mei in Kuurne en beantwoord door Wouter Delmulle van het boekhoudkantoor Lauwers in Kortrijk.

Wat mag een boekhouder kosten?

Een belangrijke vraag die je je boekhouder moet stellen is : Hoeveel zal ik moeten betalen op jaarbasis?
Een prijsvork tussen de 50 en 75€ /uur is realistisch. Hoeveel uren zijn er nodig?
Veel hangt natuurlijk af van het werk dat je boekhouder aan jouw boekhouding heeft. Overhandig je hem elk trimester een schoendoos met allerhande afschriften en facturen waarin hij zich een weg moet zoeken, of neem je hem reeds een pak werk uit handen en lever je alles netjes gesorteerd in een ringmap af?
Voor je gemoedsrust is het een goed idee om na een jaar samenwerking over te stappen op een forfait-kost voor het werk dat je boekhouder levert. Zo vermijd je dat als je hem belt, de klok de minuten (en euro’s) registreert.
Je creëert op die manier een nauwer contact met je boekhouder. Wat absoluut aan te bevelen is. Je boekhouder maar één of twee keer per jaar horen is geen goed idee. Je boekhouder is een belangrijke raadgever voor je kapsalon. Het moet “klikken” met je boekhouder. Zijn hoofdtaak is:  je zaak aansturen om op het einde van de rit zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. Daarvoor is geregeld overleg noodzakelijk. Beschouw je boekhouder als een belangrijke raadgever voor je kapsalon.

Welke onkosten mag je inbrengen?

Alle kosten zijn ok, op voorwaarde dat ze beroepsmatig zijn en dat je dat kan aantonen. Als je restaurant ticketjes inbrengt, schrijf dan op de achterkant met wie je uit eten bent geweest. (bvb een belangrijke klant, leverancier) of voor welke gelegenheid (bvb 5 jarig bestaan…)
Opgelet: Je koffie en toebehoren (koekjes…) zijn slechts voor 50% aftrekbaar.
Als je te veel onrechtmatig inbrengt kan dit beschouwd worden als fraude, waardoor men retroactief tot 7 jaar terug mag controleren.

Wat is het verschil tussen een éénmanszaak en een vennootschap?

Het grote verschil ligt hem in de aansprakeijkheid: de verantwoordelijkheid die je draagt voor het uitbaten van je zaak.
Bij een éénmanszaak ben je ook privé verantwoordelijk. De boekhouding is eenvoudiger en goedkoper, maar je privé bezit en je professionele verdiensten worden als één geheel beschouwd, waardoor bij eventuele problemen elke rekening kan opgevraagd worden.
In het geval van een vennootschap staat er als het ware een onoverkombare muur tussen je privé en professionele acties. Je schermt je privé bezit af voor de fiscus. Ook bij serieuze winsten is het belastingstarief voordeliger.
Nog een voordeel:
Als je later je zaak zou willen overlaten aan bvb je werknemer, dan kan hij/zij dat stapsgewijze doen. (bvb eerst 20% van de aandelen, nadien 50% enz.)

Hoe optimaliseer ik mijn winst?

VPAZ pensioensparen is een zéér aantrekkelijke manier om je winst te optimaliseren en zo voor de toekomst een fiscaal interessant spaarpotje op te bouwen. Zeker overleggen met je boekhouder!
Idem voor POZ: POZ: Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen: Pensioenopbouw die voor 30% aftrekbaar is in de personenbelasting van zelfstandigen. Interessant dus om je winst te drukken.

Sponsoring – cadeaubons, is dit interessant?

Zowel sponsoring als cadeaubons zijn fiscaal aftrekbaar.
Hou wel goed bij hoeveel, waarvoor, en vraag een onkostennota van de organisatie die je sponsort.
Is dit zinvol, brengt dit iets op, krijg je hiervan return?
De algemene ervaring is dat het antwoord NEGATIEF is. De return van dergelijke acties is zelden positief.
Sponsor daarom enkel wat je zelf nauw aan het hart ligt. Bvb, je was jaren leid(st)er van de Chiro jeugdbeweging,
en nu wil je hen financieel een hart onder de riem steken. Zo maak je jezelf én de organisatie gelukkig. Dit is op zich voldoende om te sponsoren. Als je veel leidsters over de vloer zal krijgen om hun haren te kleuren is echter nog maar de vraag.
Alles wat je weggeeft ben je meestal … kwijt.

Kan ik mijn personeel met maaltijdcheques vergoeden?

Jazeker, maaltijdchequeszijn een goede manier om personeel te vergoeden, vrij van RSZ!
 

Mag je belastingen in schijven betalen?

Jazeker, dat kan tot 12 schijven.
Als dit echter nodig is omdat je veel belastingen moet betalen, is het beter om aan vooraf betalen te doen. Kaart dit  aan bij je boekhouder.

 

Is een verzekering voor gewaarborgd inkomen interessant?

Zeker, maar ook hier is het opletten en zijn er zeer veel verschillende formules op de markt. Net als je boekhouder, moet je 100%  je verzekeraar kunnen vertrouwen. Hij kan je wegwijs maken in  welke opties “echt” voor jou interessant zijn.